Blagoevgrad24.bg Председателят на СО Подкрепа“  д-р Юлиян Петров сподели своето виждане

...
Blagoevgrad24.bg
Председателят на СО Подкрепа“  д-р Юлиян Петров сподели своето виждане
Коментари Харесай

Синдикат: Всичко най-гнило не е в Дания, а в България

 Blagoevgrad24.bg Председателят на Следствен отдел към окръжна прокуратура " Подкрепа “  доктор Юлиян Петров показа своето виждане за обстановката с ковид в Блъгария и за началото на нова образователна година.

Учудващо е тиражирането на доста разновидности за започване на образователната година в българските просветителни институции и продължаващото поднасяне на хипотези на видни държавни мъже и дами, по отношение на разновидностите за начало.

Нека напомня, че ОСТС, най-висшия орган в междинното обучение, включващ в себе си всички способени работещи в просветителната система изрично сподели, че образователната година стартира РЕДОВНО.

И въпреки всичко се чуват гласове, звучащи като неприятна естетика от хора, които са с нулеви пълномощия по ръководство на образованието и противоречиви пълномощия по публично здраве.

Да напомним: Омбудсман споделя: "... че би трябвало вероятно да има опция да се избира присъствено или неприсъствено присъединяване през тази идна през септември образователна година поради растежа на заболеваемост... “

Друг пък Здравен контрольор споделя, "...че  В началото на септември най-вероятно, според от обстановката, ще се реши постоянно или отдалечено... “.

Това е завладяващо, само че каква е обстановката и по какъв начин ни се показва и от Министерство на здравеопазването и от Национален статистически институт.

Единият /Здравен инспeктор/ споделя: "...днес имаме 119 нови заразени/ЕВЕНТУАЛНИ НОСИТЕЛИ НА Коронавирус, НЕ БОЛНИ/, само че доста рядко, както изисква статистиката се осведоми за процентното съответствие сред изследвани и инфектирани. А това е постоянно и е в границите към 3-4% не заболели, а носители. Според него обстановката се драматизира, и може да следва нов пик...

Национален статистически институт споделя, че за интервала на по този начин наречената пандемия от corona, включая и със съпътстващи болести са умряли 442 индивида, мир на душите им, само че от всички останали заболявания в България за същия интервал за умряли над 45 000 индивида, господ да ги елементарни и нека те простят на НОЩ, тъй като той за тях не приказва.

Освен това, смъртността за първите шест месеца е най-ниска за последните три години.

Сега да погледнем просветителната система, като най-голямата обществена система в България, която не би могла да приложи доста от целесъобразните превенционни ограничения за отдалеченост.

Дистанционното образование имаше своя исторически резултат и своите достолепия. Но то е към този момент част от историята. Бъдещето на просветителната система, бъдещето на избора за живот или да се " пазим “ в къщи, или да продължим на открито с вдигната глава е наш избор, като жители, само че и като част от страната.

Първото изрично и казано към този момент, което не би трябвало да оспорваме е, че образователната година стартира РЕДОВНО!

Но от тук следват и няколко протокола, модела и рамки, които МОН, би трябвало да даде на всяко учебно заведение, всеки преподавател, всеки шеф, всеки възпитаник и всеки родител.

Какво се случва, в случай че се откри инфектиран възпитаник и група възпитаници? Какво се случва, в случай че се откри инфектиран преподавател, шеф или група педагози и чиновници?

В тези модели към този момент МОН забравяше, че няма мярка, която да е безвъзмездна. Синдикат " Образование “ ще изиска информация какъв е размерът на финансовите средства, които просветителните институции са създали за превеция от пандемия /Дизенфектанти, защитни средства, бонус-риск за квестори и доста други/ и каква целева дотация са получили от МФ за това.

Но каквото и да се е случвало до момента Синдикат " Образование “ няма да допусне оттук нататък от парите за възпитаници и учители, да се заделят предварителна защита за пандемията, за заместници на заболели учители, за назначение на спомагателен личен състав и още доста други. Защото държавното управление неведнъж съобщи, че има милиарди, които да се употребяват против пандемията от corona вирус.

Нека не забравяме, че живеем в страната България, и че в случай че единствено за малко се пренесем в Дания, ще забележим, че там тестванията за Corona са безвъзмездни, а маските, които не са наложителни се раздават също гратис...И май гнилото, за което е приказвал Шекспир се е пренесло в България, тъй като една защитна маска от 20ст. към този момент стига до 10 лева Тестовете пък са ден година храни за тези, които ги вършат, като са безпределно надалеч от безвъзмездни. И, в случай че приемем, че българските финансови институции се помиряват с тази далавера, то дано се върнем в просветителната система и да попитаме държавното управление:

• Кой ще заплаща за проби на възпитаници, в случай че се наложи?

• Кой ще заплаща за проби на учители, в случай че се наложи?

• Кой ще заплаща за спомагателен персонал/педагогически, административен и обслужващ/ в учебно заведение, при обстановка на метаморфоза, във връзка на огнище?

• Кой ще заплаща за дизенфектанти и защитни средства, в случай че се наложи?

• Кой ще заплаща за изчезналите сега медицински служащи в просветителни институции без такива/Безспорната отговорност на общините/?

Българските учители питат, за какво просветителните институции ще поемат само отговорност за деца и възпитаници, които нямат никакви ограничавания да вървят на всички места отвън учебното заведение и детската градина? Защо родителите не подсигуряват с заявления, че децата им са здрави?

Синдикат " Образование “ предлага държавното управление да поеме разноските за PCR тестванията на учители, деца и възпитаници, при подозрение и рекомендация от шефа на просветителната институция.

Нека кажем изрично, че започването по друго време на разнообразни випуски и излизане в междучасия по друго време, блоковата организация на учениците,  понижаване на броя на учениците в класовете, разчистване и дизенфекциране по няколко пъти дневно е ТРУДНО и по скоро НЕВЪЗМОЖНО, с тези финансови средства и в този тип на делегирания бюджет, с този разполагаем личен състав и при тези благоприятни условия на физическата среда.

Не е вероятен хибриден образователен процес/т.е. отчасти присъствено и отчасти редовно/, при настоящето структуриране на просветителните институции, при този разполагаем педагогичен личен състав, като дано не забравяме, че ЗПУО не е изменен и към този момент няма съображение за консолидиране на отдалечено образование в постоянния образователен развой.

По мотив на безумните хрумвания на самозвани " специалисти “ и " наставнически “ организации, които оферират родителите да имат избор сред постоянно и отдалечено образование, като  се ситуират хибридни разновидности на образование, бих желал да изразя мнението на българските учители, че такава догадка в ЗПУО няма заложена и ние, учителите няма да допуснем това да се случи. Които родители имат резерви/страх/, могат да изберат самостоятелна или независима форма на образование, като сами обезпечат подготовка на своите деца, като по-късно се явят на изпити по всички предмети. А изпитите не са лесни и евентуално доста възпитаници, които не съумеят, ще повторят класа.

Синдикат " Образование “ няма да допусне да се отклоняват парите за обучение на учениците за действия по предварителна защита и битка с грипни епидемии, действия за които носят отговорност финансово страната и общините!

Затова дано бъдем единни и дружно против епидемиите, да не допуснем страха да ни води, да вземаме най-разумните и професионални решения и да не допуснем нерегламентирано източване на делегирания бюджет, ощетявайки възпитаници и учители!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР